Training leidinggeven, oude wijn in nieuwe zakken?

Training leidinggeven, oude wijn in nieuwe zakken?

Afgelopen weekend had ik vanwege een verjaardag het huis vol met mensen. Zoals wel vaker tijdens een verjaardag heb je zowel gesprekken onderling tussen een select gezelschap maar soms ook opeens een gesprek waar de hele meute zich mee bemoeit. Op de een of andere manier ging het (groeps)gesprek opeens over leidinggeven en dan vooral over de trainingen die er door verschillende mensen in de loop der jaren waren gevolgd.
Een aanwezige (met een leidinggevende functie in de zorg), waar ik veel respect voor heb en ik beschouw hem als iemand met frisse ideeën, gooide opeens de stelling in de ruimte, “ Een training leidinggeven, dat is gewoon oude wijn in nieuwe zakken”

Dit bracht mij even van mijn a’ propos. Als in een flits schoten er een aantal gedachte en emoties door mijn hoofd en lichaam.

Ik dacht, ‘’hallo, je zit hier wel in mijn huis, en dan ook mijn werk nog eens afkraken zonder dat er om je mening gevraagd wordt” Ik dacht ”ja, je bent ondertussen al een aantal jaren met pensioen, het is voor jou inderdaad allemaal oude wijn” en zo gingen er in diezelfde flits nog een aantal negatieve gedachten door mijn hoofd. Totdat ik eigenlijk mijzelf verbaasde en mezelf hoorde zeggen tegen hem,” Ja je hebt helemaal gelijk, oude wijn in nieuwe zakken”

Is het niet zo dat oude wijn steeds kostbaarder word, mits het van goede kwaliteit is en van een goed wijnhuis afkomstig is?. Is het niet zo dat goede wijn zeer lang houdbaar is mits het goed bewaard(onderhouden)wordt? Is het niet zo dat liefhebbers er trots op zijn dat ze een zeer oude wijn hebben gedronken er dan ook nog van genoten hebben? Is het niet zo dat in de basis tegenwoordig de wijn nog net zo gemaakt word als in het verre verleden?

Het is inderdaad net zo als een training leidinggeven.
Leidinggeven van nu is niet wezenlijk anders dan in het verleden, natuurlijk is er door de verandering in de maatschappij soms een andere benadering nodig, dat zijn wat ons betreft de “nieuwe zakken”.

Wij geloven in een duidelijke, gerichte aanpak, wij geloven in het verleden en op de werkvloer reeds bewezen effect. Wij geloven minder in veranderingen om te veranderen en te vernieuwen om de angst dat je uit de tijd raakt.

Onze oude wijn is van uitstekende kwaliteit en dat heeft zich reeds vele malen bewezen!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.